Kategóriák
CIRCLES UBI

A Circles rendszer működése magyarul 1. rész

Ebben a bejegyzésben a circles whitepaper, azaz a működési elv (nem hivatalos) fordításának 1. részét találod.

circles rendszer működése - 1. rész

Ebben a bejegyzésben a circles whitepaper, azaz a működési elv (nem hivatalos) fordítását találod.

Összefoglalás

A Circles egy újfajta pénzügyi rendszer amely a személyre szabott kriptovalután és az ezek közötti bizalmon alapul. Ez a pénzügyi rendszer lehet az út a fizetési eszközök olyan elosztásához, amely kigyenlítheti a vagyoni helyzetet mint globálisan elérhető alapjövedelem. Amikor egy új felhasználó csatlakozik a Circles rendszerhez, az okosszerződés egy személyre szabott kriptodevizát készít neki. Ez a kriptodeviza a szokásos módon kibányászásra, majd kiutalásra kerül a személyes tárcába. A felhasználóknak megvan a lehetőségük, hogy ‘megbízzanak’ egymás személyes kriptodevizájában, ami megkívánja, hogy ugyanúgy kezeljék ezt a devizát, mint azt a Circles tokent amit ők birtokolnak (tehát egyenlően). Ahogy a közösségi háló egyre jobban összekapcsolódik, ezek a személyre szabott fizetőeszközök egy közös pénzügyi hálóvá állnak össze.

UBI – Universal Basic Income – Feltétel Nélküli Alapjövedelem (ugyanakkor a rendszerben használk kriptodeviza elnevezése is)

Bemutatás

Az univerzális alapjövedelem a modern kor legizgalmasabb ötlete. A kor nagy gondolkodóit mind megihlette háttértől függetlenül, legyen az Thomas Paine, Martin Luther King Jr., Stephen Hawking, Guy Standing, Milton Friedman és David Graeber. Egy utópiának tűnt, amely végre feloldhatja a kreatív potenciált mindenkiben, betetőzve az évszázados humanista ideált.

A UBI topik szinte felrobbant az utóbbi években, mivel a vagyon eloszlása egyre nőtt, és az inflációhoz igazított bérek egyre csökkentek mindenhol. A UBI támogatottsága soha nem volt még ilyen magasan, de a megvalósítására szőtt tervek nagyon lassan haladtak, nemzetközi összefogás nélkül. Úgy tűnik, hogy a UBI rendszer megkapta a “túl nagy, hogy megvalósítható legyen” címkét a kormányzatok legmagasabb szintjén (hasonlóan a klímaváltozás visszafordításához), emiatt a megvalósítása konvergál a nullához.

A blokklánc érkezése azonban megváltoztatta a UBI-ról alkotott képet. Most, először a történelemben triviálisan egyszerű pénzügyi alkalmazásokat készíteni amelyek bárki számára elérhetőek. Mindez a Bitcoinnal kezdődött, majd folytatódott az olyan okosszerződéseket használó blokkláncokkal, mint az Ethereum. A blokklánc technológia annak köszönheti nészerűségét, hogy elmozdította azokat az akadályokat, amelyek az örökölt pénzügyi rendszerek innovációját nehezítették. A blokklánc és az okosszerződések egy olyan ígéretes környezetet teremtettek, ami nélkülözhetetlen a UBI rendszer megvalósításához.

A Circles rendelkezik beépített védelemmel a Sybil támadások (például hamis fiókok) kivédésére, és bárki bármikor csatlakozhat a rendszerhez anélkül, hogy engedélyt kellene kérnie bárkitől. Olyan elvárásnak megfelelően tervezték, hogy természetesen növekedjen, de kiterjeszthető legyen úgy, hogy az alap protokollon lévő tetszőleges kormányzati rendszer is irányíthassa. A Circles egy teljesen új módja annak, ahogy a pézre, mint értékmérőre tekintünk.

A deviza bányászata (minting)

A Circles olyan pénzügyi rendszer ami az egyénre szabott devizákból épül fel. Ezen devizák összessége alkotja a “pénzügyi szövetet” amely feltétel nélküli alapjövedelemként működik.

Amikor egy új blokklánc fiók (vagyis egy új felhasználó tárcája) a rendszerhez csatlakozik, az okosszerződés egy névreszóló, teljesen egyedi kriptodevizázt csatol hozzá. Ennek a neve személyes deviza – minden személyes deviza a lefektetett szabályok alapján működik.

Minden személyes deviza folyamatosan új érméket ver (bányászik) és a hozzákötött személy számlájára kerül. Továbbá, minden bányászott érme évről-évre inflálódik. Ez az egyetlen módja annak, hogy ‘új pénz’ érkezzen a rendszerbe és alakítsa a UBI karakterisztikáját. Minden (személyes) deviza ugyanolyan ütemben készít új érméket, ami azt jelenti, hogy az ‘új pénz’ egyenlő arányban oszlik el a rendszerben.

Példa az érmék eloszlására

Kriszti csatlakozik a rendszerhez, megalkotva a KrisztiCoint
A személyes deviza mondjuk 1 / perc ütemben készül
5 perccel később Kriszti 5 KrisztiCoinnal rendelkezik, amikor Zsolt csatlakozik, megalkotva a ZsoltCoint
5 perccel később Krisztinek 10 KrisztiCoin, míg Zsoltinak 5 ZsoltiCoin érméje van

Fontos megjegyezni, hogy az újonnan készült érmék kizárólag a hozzárendelt személyhez kerülhetnek.

Példa az érmék mozgására

Kriszti csatlakozik a rendszerhez, megalkotva a KrisztiCoint
A személyes deviza mondjuk 1 / perc ütemben készül
5 perccel később Kriszti 5 KrisztiCoinnal rendelkezik, amikor Zsolt csatlakozik, megalkotva a ZsoltCoint
Kriszti átutal 5 KrisztiCoint Zsoltnak
Krisztinek 0 személyes devizája, Zsoltank 5 KrisztiCoinja van
5 perccel később Krisztinek 5 KrisztiCoinja, Zsoltnak 5 ZsoltCoinja és 5 KrisztiCoinja van

Infláció

Hogy ne a gyűjtögetést, hanem a gazdasági tevékenységeket ösztönözze, a rendszerbe éves szinten megjelenő invlációt terveztek. Ez azt jelenti, hogy minden évben nagyobb összegeket oszt ki a rendszer, igazodva az értékromlához. Az új felhasználók mindig az aktuális értéknek megfelelő összeget kapnak, aminek az értéke egyenlő minden akkori személyes devizával.

Példa az inflációra

Kriszti csatlakozik a rendszerhez, megalkotva a KrisztiCoint
A személyes deviza mondjuk 1 / perc ütemben készül, és 5 percenként 100%-ot inflálódik
Kriszti átutal 5 KrisztiCoint Zsoltnak
Krisztinek 0 személyes devizája, Zsoltank 5 KrisztiCoinja van
5 perccel később Krisztinek 5 KrisztiCoinja, Zsoltnak 5 ZsoltCoinja és 5 KrisztiCoinja van
Krisztinek 5 érméje van összesen, míg Zsoltnak 10 érméje. A különbség 5 érme, és hogy Kriszti fele akkora összeggel rendelkezik, mint Zsolt
A kibocsátási érték 100%-ot inflálódik, és már 2 érme / perc ütemben készül
5 perccel később Krisztinek 15 KrisztiCoinja, Zsoltnak 5 KrisztiCoinja és 15 ZsoltCoinja van.
Krisztinek összesen 15 érméje van, míg Zsoltnak 20. A különbség még mindig 5 érme, de Kriszti érméinek értéke Zsolt érméinek 75%-a. A relatív különbség a vagyonuk között csökken

Bizalmi deviza

A fizetőeszközök alapja a bizalom. Ezért fogadják el például a forintot a boltban – mert bíznak az akkori értékében. Tehát ahhoz, hogy egy hasznos fizetőeszközt készítsünk, a felhasználóknak bízniuk kell egymás fizetőeszközében. A bizalom, ami lehetővé teszi a fizetőeszköz elfogadását. Amikor a felhasználó bízik a fizetőeszközben, azzal azt jelzi a rendszernek, hogy annak a személyes devizának az értéke megegyezik bármely másik személyes deviza értékével. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki ezzel a személyes devizával rendelkezik, kicserélheti azt a saját személyes devizájával 1-az-1 arányban.

Példa a bizalomra

Zsolt megbízik a KrisztiCoinban
Zsoltnak van 10 ÉvaCoinja
Gábornak van 10 KrisztiCoinja
Gábor 5 KrisztiCoint ad Zsoltnak és 5 ÉvaCoint kap cserébe

Másik módja, ahogy a bizalomról gondolkodhatunk, hogy a felhasználó elismeri azt a devizát, mint “valódi pénzt”. Mivel a blokklánc fiókok a rendszerhez csatlakozva elkezdenek ‘pénzt verni’, a legalapvetőbb támadási forma, ha valaki megpróbál több fiókot létrehozni hogy megsokszorozza a bevételét. Ezt Sybil támadásnak hívjuk. A bizalmi kapcsolat megléte (tehát, hogy a személyes deviza maga a személy) az, ahogyan a felhasználók meg tudják védeni magukat a hamis fiókoktól azzal, hogy meghatározzák, melyek azok a fiókok amelyek egy személy elsődleges (eredeti) fiókját jelképezik, ezzel természetes Sybil-ellenállást képezve a rendszerben.

Annak a veszélye miatt, hogy egy fiók ‘Sybillé’ válik, a bizalom megvonható a fiókoktól. Miután ez megtörténik, a ‘fertőzött’ fiókból korábban kapott érmék továbbra is elkölthetők, de több érmét már nem fogadnak abból a fiókból.

Mivel a bizalom véd meg a hamisított devizáktól, ez a felhasználóra felelősséget ró. A felhasználók leginkább a kölcsönös kapcsolatokra hagyazkodhatnak amikor direkt (peer-to-peer, p2p) amikor bizalmi kapcsolatot alakítanak ki valakivel, és az új felhasználók (akiknek nincsenek bizalmi kapcsolataik a rendszerben) a közeli barátaikra, családtagjaikra számíthatnak eleinte. Elméletileg lehetséges, hogy úgynevezett hitelesítők (bizalom-brókerek) közbenjárásával segítsük a folyamatot, vagy egyes csoportok kikényszerítsék a saját szabályaikat a csatlakozásra, de ezek nem lesznek kivitelezhetőek a Circles első verziójában.

Ezért is fontos, hogy olyan embert találj a fiók hitelesítéséhez, akiben megbízol, akit ismersz. Ebben szeretnénk segíteni azzal, hogy a közösséget (leggalábbis az elején) egy facebook csoportta segítjük, ahol hamarabb ráakadhatsz egy olyan ismerősre, aki segít a fiókod hitelesítésében.

Ha szeretnéd tudni, amikor elindul a csoport, iratkozz fel a hírlevélre, így biztos nem maradsz le fontos információról.

Iratkozz fel a levelezési listára

így értesülsz leggyorsabban az újdonságokról

    Mi sem toleráljuk a spamet, ezért nem is küldünk. Feliratkozásoddal elfogadod, hogy részedre hírlevelet küldjünk, melyről bármikor leiratkozhatsz.

    A bejegyzés második része hamarosan érkezik a blogra. Ha bármi észrevételed, gondolatod van ezzel kapcsolatban, írd meg hozzászólásban a bejegyzés alatt.

    circles rendszer működése - 1. rész

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük