Kategóriák
CIRCLES UBI

A Circles rendszer működése magyarul 2. rész

Ebben a bejegyzésben a circles whitepaper, azaz a működési elv (nem hivatalos) fordításának 2. részét találod.

circles rendszer működése - 2. rész

Tranzitív cserekereskedelem

A különböző devizákba vetett bizalom a pénz egy hasznos formáját teremti meg a közösségi hálózatok tranzitív természetének köszönhetően. A pénz hasznos, hiszen teljesen ismeretlenek üzletkötését is elősegíti. Amikor egy ismeretlen szeretne pénzt küldeni egy másiknak a Cirles rendszerben, automatikusan keresnek egy tranzitív devizaláncot maguk között. A vevő ilyenkor ezen a bizalmi láncon keresztül talál egy olyan devizát, amit az eladó elfogad.

Példa a tranzitív kereskedelemre

Bob megbízik az AliceCoinban
Alice megbízik a CarolCoinban
Carol 5 SzemélyesDevizát küldene Bobnak
Carol 5 CarolCoint ad Alicenek 5 AliceCoinért cserébe
Carol 5 AliceCoint ad Bobnak

tranzitív kereskedelem diagram – a kép forrása a handbook.coincircles.net

A tranzakció kiterjeszthető többszereplős láncra is.

Példa a kiterjesztett tranzitív kereskedelemre

Bob megbízik az AliceCoinban
Alice megbízik a CarolCoinban
Carol megbízik a DaveCoinban
Dave 5 SzemélyesDevizát küldene Bobnak
Dave 5 DaveCoint ad Carolnak 5 CarolCoinért cserébe
Dave 5 CarolCoint ad Alicenak 5 AliceCoinért cserébe
Dave 5 AliceCoint ad Bobnak

kiterjesztett tranzitív kereskedelem diagram – a kép forrása a handbook.coincircles.net

Ezzela rendszerrel, a közösségi háló összekapcsoltsága direkt mértékegységként szolgál a felhasználók egymás közötti tranzakciós képességére. Egy ismert módszer ennek az egyszerűbb megértésére a teória, miszerint a Földön élő összes ember 6 lépésben összekapcsolható bárkivel. Tehát ha ebbe a rendszerbe mélyen beintegrálódik egy felhasználó, gyakorlatilag bárkivel tud kereskedni az ismerősi láncnak köszönhetően.

A bizalom határai

Mivel a személyes devizák kizárólag a bizalmi hálózaton keresztül juthatnak el egyik felhasználótól a másikig, a személyes deviza ‘átválthatósági értékmérője’ az, hogy hány másik felhasználó bízik meg benne. Ez azt jelenti, hogy egy olyan személy, aki új a rendszerben, kevesebb ismerőssel rendelkezik, ezért a személyes devizája is kevésbé megbízható annál, mint akinek több megbízható kapcsolata van.

Ez pedig a következő problémához vezet:

25 felhasználó bízik meg az AliceCoin-ban
Bob új felhasználó, csak Alice bízik a BobCoinban
Bobnak 100 BobCoinja van
Alicenek 100 AliceCoinja van
Bob 100 BobCoint ad Alicenek 100 AliceCoinért cserébe
Bob ezek után 25 felhasználóval tud kereskedni (és azok barátainak barátainak barátaival, stb.)
Alice ezek után csak Bobbal tud kereskedni (amíg nem kap új SzemélyesDevizát a BobCoinok mellé)

a bizalom határai diagram – a kép forrása a handbook.coincircles.net

Iratkozz fel a levelezési listára

így értesülsz leggyorsabban az újdonságokról

  Mi sem toleráljuk a spamet, ezért nem is küldünk. Feliratkozásoddal elfogadod, hogy részedre hírlevelet küldjünk, melyről bármikor leiratkozhatsz.

  A fenti példában Alicenek találnia kell valami módot, hogy elismerje a BobCoint mint valós fizetőeszközt, mialatt limitálja a saját fizetési lehetőségeit, amíg Bob új. A Cirles ezt a bizalom határaival éri el. Amikor egy bizalmi kapcsolatot alakítasz ki valakivel, megvan a lehetőséged, hogy maximáld azon coinok számát, amit valakitől elfogadsz. Ezzel a módszerrel Alice segítheb Bobnak a rendszerbe integrálódni a következő, jobban kontrollált módon:

  25 ember bízik az AliceCoinban

  Bob még új, csak Alice bízik a BobCoinban
  Alice 10 BobCoinban limitálja a Bobbal szembeni ‘bizalmát’

  Bobnak 100 BobCoinja van
  Alicenek 100 AliceCoinja van

  Bob 10 BobCoint cserél 10 AliceCoinra
  Bob mostantól a vagyona 1/10-dét 25 embernél költheti el (és a barátaiknál és… stb.)

  Alice félreteszi a 10 BobCoinját hogy majd akkor költse el amikor Bobban már többen bíznak

  Bob szerez 10 új ismerőst akik bíznak a BobCoinban

  Alice megemeli a havi limitet 100 BobCoinra

  A bizalmi limitek csökkentik az új fiókokkal szembeni bizonytalanságot, ezzel segítve azokat bizalmi kapcsolatok építéséhez.

  Védekezés a hamis fiókokkal szemben

  Ahogy azt már említettük, a hamis fiókok és az azokkal szembeni védekezés kiemelt fontosságú a rendszerben. Mivel a tranzitív tranzakciók keretében a pénz indirekt módon (az ismerős ismerősének ismerősénél) is elkölthető, érdemes megismerni, hogyan védekezhetünk az olyan hamis fiókok ellen akik esetleg az ismerőseidhez csatlakoznak.

  Bob megbízik az AliceCoinban
  Alice készít egy új (hamis) fiókot és megbízik a FakeCoinban
  Alicenak 10 AliceCoinja van
  FakeAlicenak 10 FakeCoinja van
  Alice venne valamit 10 SzemélyesDeviza értékben Bobtól, FakeCoinnal fizetve
  FakeAlice 10 FakeCoint ad Alicenak cserébe 5 AliceCoinért
  FakeAlice 10 AliceCoin utal Bobnak

  védekezés a hamis fiókok ellen – a kép forrása a handbook.coincircles.net

  Ez a példa demonstrálja, hogy Bob mindig csak olyan pénzt fogad el, amiben megbízik. Ha Alice készít 100 fiókot, és mindben ‘megbízik’, soha nem fogja tudni elkölteni a FakeCoinokat, kizárólag az AliceCoinokat, mivel mindenki csak abban az egy (eredeti) fiókban bízik. Ezért is nagyon fontos, hogy az egyes felhasználók csak direkt ismerősökkel kössenek bizalmi kapcsolatokat (tehát akit valójában ismersz).

  Kiegészítő deviza

  A Circles nem azért készült, hogy a világ első számú devizájává váljon. Legyen az akár kriptografikus vagy hagyományos deviza. Ez inkább egy kiegészítő deviza, a többi mellett békességben működő fizetőeszköz. A későbbiekben a Circles szolgálhat akár ‘alapvalutaként’ amíg egy még flexibilisebb deviza épül rá.

  Ideális ‘kemény valuta’ mivel az egyes felhasználókhoz érkekező mennyiség kiszámítható (mindenki ugyanannyit kap minden hónapban) és a rendszer abszolút ellenlló köszönhetően annak, hogy nem támaszkodik centralizált ellátókra.

  Iratkozz fel a levelezési listára

  így értesülsz leggyorsabban az újdonságokról

   Mi sem toleráljuk a spamet, ezért nem is küldünk. Feliratkozásoddal elfogadod, hogy részedre hírlevelet küldjünk, melyről bármikor leiratkozhatsz.

   Hogy a csoport tagságot meghatározzuk, ennek a hipotetkius csoportnak a fizetőeszköze szolgálhat például barter (csereügyletek) hálózatokban, vagy demokratikusan egy földrajzilag meghatározott csoport esetében. A csoport ezután kialakíthat egy egyirányú átváltást a tagjai számára egy csoportdevizára dinamikusan meghatározott árfolyamon amely kielégíti a csoport igényeit.

   Ez pedig felruházza a Circles-t azzal, hogy alapjául szolgáljon különböző kísérleteknek mialatt továbbra is biztosítja az egyéni felhasználók szabadságát a tekintetben, hogy visszaválthatnak a személyes devizára ha a csoport korrumpálódik, vagy nem értenek egyet a kijelölt iránnya.

   Számos új politikai irányvonal kivitelezhető, de a layer 2 (második réteg) megoldások az eredeti protokollra építve a leginkább spekulatív része a projektnek, de ez egyenlőre nyitott kérdés marad és további kutatások előzik meg.

   Konklúzió

   A Circles Pénzügyi Rendszer azért készült, hogy segítsen létrehozni a UBI (Universal Basic Incom – Univerzális Alapjövedelem) gazdaságot a jelenben. Abban hiszünk, hogy a blokklánc által biztosított lehetőségek és a rugalmasság kombinációja a kulcs az univerzális alapjövedelemhez a következő generáció részére. A rendszerünk Sybil-támadás ellen védelme és a beépített decentralizált identitás erős alapokat ad így fókuszálhatunk a közösségi szerveződésre ami az elképzelt UBI gazdaság védjegyéül szolgálhat az elkövetkezendő években. Aktívan kutatjuk a Circles dizájnjával összeköthető gazdasági összefüggéseket azzal a céllal, hogy egy olyan hasznos, és stabil pénzügyi rendszert készítsünk amit csak lehetséges. Az ütemtervünk arra összpontosít, hogy minél hamarabb elkezdhessük a tesztelést a kísérleti alkalmazásokkal azért, hogy lássuk, ez a vízió hogyan működik valós körülmények között, valós gazdasági szituációkban. Nagyon izgatottak vagyunk a projekt lehetőségei miatt és bízunk benne hogy alapjául szolgálhat egy új gazdasági paradigmának az elkövetkezendő évtizedekben.

   circles rendszer működése - 2. rész

   Vélemény, hozzászólás?

   Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük